Stuur een mailtje naar; Toekomst Malden Noordoost

Terugblik op Duurzaamheidscafé 1: 19 mei 2022

Met een opkomst van ruim 60 mensen was het eerste Duurzaamheidscafé van Malden op 19 mei 2022 een succes te noemen. De avond, die geopend werd door wethouder Maarten Schoenaker, stond bol van informatie-uitwisseling en het delen van inspiratie, kennis en ervaring.


In Jenaplanschool de Vuurvogel gaven Bart Wattenberg namens de school en Marc Smeijers van de gemeente Heumen informatie over hun inspanningen en doelen met het oog op een duurzaam bestaan. Hans-Cees Speel van Werkgroep Groen en Biodiversiteit en Ben Bottema van Werkgroep Energiezuinig Wonen praatten de aanwezigen bij over wat er in het project gebeurt en waar prioriteiten liggen. Daarna ging het vooral om het uitwisselen van kennis en ervaringen. De voorbeeldwoningen trokken daarbij veel aandacht. Bezoekers lieten ook vragen en ideeën achter waarmee de werkgroepen verder aan de slag gaan.

Stof tot nadenken en discussie

De bezoekers van het Duurzaamheidscafé deelden kennis en ervaringen. Met elkaar, met projectgroepleden, met mensen van de gemeente en andere aanwezigen. Op grote posters lichtten woningeigenaren toe wat ze aan duurzaamheidsmaatregelen in hun huis hadden gedaan. Het regende vragen: welke warmtepomp, waarom een hybride warmtepomp, off-grid, met energiegenerator? Is mechanische ventilatie nodig? Moeten de dakpannen vervangen worden voor er zonnepanelen op kunnen zoals een colporteur aanraadde (neen!)? Is een airco die ook kan verwarmen een goede keus? Wat is de optimale temperatuur voor een CV-ketel? Hoe moet je je vloer isoleren als je maar minimale kruipruimte hebt? Kan ik een keer langs komen om te kijken? Het leverde veel stof op tot vragen, nadenken en discussie.


Waarmee begin je?

Veel mensen bleken met hetzelfde te zitten: we willen wel verduurzamen, maar waar begin je mee? Sommigen kregen de bevestiging dat ze met hun isolatiemaatregelen goed bezig waren, anderen gingen met veel informatie en ideeën naar huis. Contacten zijn gelegd voor meer uitleg op maat en er meldden zich kandidaten voor de opleiding tot energiecoach. Ook waren er al aanvragen voor een warmtescan.


Onderwerpen

Er was met name interesse in de subsidiemogelijkheden en in warmtepompen. Er is veel gesproken en gedeeld over welke maatregelen er mogelijk zijn en wat maatregelen opleveren. De projectgroep blikt terug op een geslaagde avond en neemt de besproken onderwerpen mee om verder mee aan de slag te gaan in Malden Noordoost.


Volgende keer ook meemaken?

Het volgende duurzaamheidscafé is in het najaar en zal gaan over Groen en Biodiversiteit. We informeren u zodra de datum bekend is!